Mielenkiintoinen kantaesitys ja produktio kokonaisuudessaan.
Konserttien päänumero on Alex Freemanin tuoreen sävellyksen The River Between kantaesitys. Tämä neliosainen, n. 40-minuuttinen, tenorisolistille, kamariorkesterille ja sekakuorolle sävelletty teos perustuu Walt Whitmanin runoihin. Teoksen johtaa kapellimestari David Searle, ja solistina on tenori Juha Hostikka. Freemanin teoksen lisäksi orkesteri esittää myös Aaron Coplandin sarjan Appalachian Spring. Esko Kallion johtamalla kuorolla on oma mm. Alex Freemanin ja Matthew Whittallin tuotantoa sisältävä osuutensa.
Helsingin konsertin yhteydessä, aiemmin päivällä, järjestetään paneelikeskustelu, jonka aiheena on ’The River Between & Walt Whitman: What Is American Music?’. Tilaisuuden tarkoituksena on paitsi tutustua illan ohjelmistoon syvemmin, myös edistää suomalais-yhdysvaltalaista kulttuurivaihtoa ja yhdysvaltalaisen taidemusiikin tuntemusta Suomessa. Paneelissa keskustelevat säveltäjä Alex Freeman, säveltäjä Juhani Nuorvala, säveltäjä Matthew Whittall, kuoronjohtaja Esko Kallio, säveltäjä Eero Hämeenniemi sekä yhdysvaltalaisen kirjallisuuden professori Janet Bean (University of Akron, Ohio, USA). Puheenjohtajana toimii kapellimestari David Searle.
The River Between -projektissa Suomen eturivin amatöörimuusikot yhdistävät voimansa rohkeiden ammattilaisten kanssa ja toteuttavat produktion, joka kulttuurisessa kiinnostavuudessaan erottuu selkeästi massasta. Kyseessä on merkittävä tapahtuma suomalaiselle musiikkielämälle ja todellinen suomalais-yhdysvaltalaisen kulttuurivaihdon virstanpylväs.
Neliosainen kantaatti ’The River Between’ tenorille, sekakuorolle ja orkesterille. Tekstinä on käytetty valikoituja osia Walt Whitmanin (1819-1892) runoista. Teos alkaa orkesterin johdannolla, joka kuvaa tekstien ekpansiivista, riemukasta henkeä. Whitman toimi sairaanhoitajana Yhdysvaltain sisällissodan aikana ja koki läheltä ’sotaa ja sen karmeaa raadollisuutta’, mutta pysyi tästä huolimatta syvästi optimistisena ja uskoi vankasti inhimillisyyden pysyvyyteen ja täydellisyyteen.
Whitmanin levottomuuksien aikana kokemat kauheudet olivat hänelle suoranainen inspiraation lähde; Whitmanin monumentaalisesta tuotannosta löytyy kenties englanninkielisen kirjallisuuden lohduttavimpia säkeitä. Tekstien läpi kulkee kertomus lapsesta, joka suree kuollutta vanhempaansa, mutta yleisemmällä tasolla tekstit käsittelevät elämän ja kuoleman sisintä olemusta. Koko teoksen aikana Whitmanin värikäs kuvakieli pohtii elämän iloa ja surua, kuoleman arvoitusta, ja sitä, mikä niiden välillä kulkee.
Perjantaina 4.5. klo 13-15 Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalissa järjestetään paneelikeskustelu aiheesta: ’The River Between & Walt Whitman: What Is American Music?’
Sunnuntain konsertti on Tampereen Yliopiston juhlasalissa.