Suuri määrä tekijäjärjestöjä vastustaa Suomen johtavan sanomalehtikustantajan Sanoma News:n vaatimien uusien avustajasopimuksien ehtoja. Freelancekirjoittajat, -kuvaajat ja -säveltäjät ovat huolestuneita tekijänoikeuksien menettämisestä työnantajalle.
Useimmiten freelancerit luovuttavat ensi- ja kertajulkaisuoikeuksia tai vapaata käyttöoikeutta. Freelancerille jää tällöin myös omia taloudellisia oikeuksia. Alan kauppatavan mukaan laajempien oikeuksien pitää näkyä korkeampina palkkioina. Tässä Sanoma News irtisanoutuu tiedotteen mukaan alan käytännöstä.
Sanoma Newsiin kuuluvat Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat, Metro sekä useat alueelliset, paikalliset ja ilmaisjakelulehdet. Uuden sopimuksen mukaan oikeudet ovat lisäkorvauksetta koko Sanoma-konsernin käytössä. Konserni toimii 20 maassa, julkaisee yli 300 lehteä ja siihen kuuluu myös tv-kanava, kaapelitelevisiokanavia, kirjankustantamoja, kuvatoimisto, radiokanavia sekä online- ja pelipalveluita. Lisäksi Sanoma News haluaa vapaan oikeuden myydä freelancerin työtä konsernin ulkopuolelle – niin ikään ilman korvausta tekijälle.
Freelancerjärjestöjen mielestä tekijöillä on jatkossakin oltava oikeuksia itse luomiinsa aineistoihin voidakseen elättää itseään tällä työllä. Sopimukset muodostaisivat myös uhkan sananvapaudelle, mikäli Suomen suurin mediajätti omistaisi ikuisella yksinoikeudella merkittävän osan Suomessa julkaistusta journalismista, taidekritiikistä ja piirros- sekä valokuvasta. Tällöin se yksin päättäisi miten, missä ja millä ehdoilla freelancerin työtä käytetään ja kuka sitä ei saa käyttää.
Kiista koskee toistaiseksi lähinnä tekstiä ja kuvamateriaalia toimittavia henkilöitä, mutta saattaa toimia ennakkotapauksena, jolloin kyse voi olla myös sävellyksien käytöstä eri medioissa.
Järjestöjen tiedote löytyy täältä, Sanoma Newsin sopimusta vastustava nettiadressi täältä.