Amfion pro musica classica

RSO ja Oramo hollannin orkesterien tueksi

Orkesterit ympäri maailmaa osoittavat kampanjalla tukensa lakkautusuhan alla oleville hollantilaisille orkestereille.

Hollannin hallitus kaavailee massiivisia leikkauksia maan kulttuurisektorille. Kokonaisbudjettia tullaan leikkaamaan 30 %, mikä johtaisi muun muassa neljän hollantilaisen ammattiorkesterin lakkauttamiseen vuonna 2013. Tällä hetkellä orkestereita on yhteensä 12. Orkestereissa eri puolilla maailmaa on tieto otettu järkyttyneenä vastaan. Radion Sinfoniaorkesteri ja ylikapellimestari Sakari Oramo ovat monien muiden orkestereiden ohella osoittaneet tukensa lakkautusuhan alla oleville orkestereille liittymällä Soldier of Orange -kampanjaan.

Kesäkuun lopulla Hollannissa järjestettiin isoja mielenosoituksia, joissa tuhannet ihmiset osoittivat kaduilla tukensa uhatulle kulttuurialalle. Samalla perustettiin budjettileikkauksia vastustava internetsivusto nimeltä Soldier of Orange for the orchestras of the Netherlands. Soldier of Orange viittaa Hollannin vastarintaliikkeestä kertovaan samannimiseen elokuvaan vuodelta 1977. Perinteisen adressin sijaan orkesterit ja kapellimestarit voivat osoittaa tukensa nauhoittamalla lyhyen pätkän elokuvan musiikkia ja lähettämällä tallenteen Soldier of Orange -sivustolle.

Tähän mennessä oman tallenteensa on lähettänyt yhteensä 52 orkesteria, joiden joukossa ovat mm. Philharmonia-orkesteri ja Esa-Pekka Salonen, Israelin filharmonikot ja Zubin Mehta, Rotterdamin filharmonikot ja Leonard Slatkin, Lontoon sinfoniaorkesteri ja Valery Gergijev, Tukholman filharmonikot ja Sakari Oramo, Ruotsin radion sinfoniaorkesteri ja Daniel Harding, Kölnin radion sinfoniaorkesteri ja Helmut Froschauer sekä Ranskan radion sinfoniaorkesteri ja Myung-Whun Chung.

Radion sinfoniaorkesteri ja Sakari Oramo nauhoittavat oman versionsa Soldier of Orangen musiikista harjoituksessaan 5.10.2011.

Vastaa

Post Navigation