Tapiola Sinfonietta päättää syyskautensa historiallisella ohjelmistovalinnalla. Orkesteri esittää kausikonsertissaam 18.12. ensimmäistä kertaa Dvořákin suositun sinfonian nro 9 ”Uudesta maailmasta”. Samaisen sinfonian osat 2 ja 4 kuullaan myös iltapäiväkonsertissa 17.12. Konsertit johtaa kapelllimestari Osmo Vänskä, jonka kanssa orkesteri on tehnyt yhteistyötä jo neljännesvuosisadan ajan. Solistina on venäläispianisti Jevgeni Sudbin, joka tulkitsee Beethovenin ensimmäisen pianokonserton.
Osmo Vänskä on Suomen tunnetuimpia kapellimestareita. Hän on toiminut Minnesotan orkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2003 ja on suosittu vierailija maailman johtavissa orkestereissa, mukaan lukien Bostonin ja Chicagon sinfoniaorkesterit, Philadelphian orkesteri, New Yorkin ja Berliinin filharmonikot sekä Lontoon filharmoninen orkesteri. Vänskä toimi Tapiola Sinfoniettan taiteellisena johtajana 1990-luvun alussa ja on sittemmin työskennellyt Suomessa tiiviisti mm. Sinfonia Lahden kanssa.
Venäläissyntyinen pianisti Jevgeni Sudbin tekee yhteistyötä useiden tunnettujen kapellimestareiden ja orkestereiden kanssa. Viime vuosina hän on esiintynyt solistina mm. Minnesotan orkesterissa sekä Bergenin ja BBC:n sinfoniaorkestereissa. Vuonna 2009 Sudbin aloitti Beethovenin pianokonserttojen kokonaislevytyksen Minnesotan orkesterin kanssa. Konsertot 1 ja 2 hän levyttää Tapiola Sinfoniettan ja Osmo Vänskän kanssa.
Tapiola Sinfoniettassa Sudbin vieraili ensimmäisen kerran syyskuussa 2014 esittäen Beethovenin toisen pianokonserton. Nyt hän tulkitsee Beethovenin pianokonserton nro 1 C-duuri (1789). Konserton ensimmäisessa osassa tulee ilmi Beethovenin mestarillinen teemojenkäsittelykyky sekä taipumus käyttää vieraita sävellajeja. Konserton kruunuksi nousee viimeinen osa, joka on erinomainen esimerkki Beethovenin elämänmyönteisestä huumorista, jota hän ilmentää mm. tehokkailla synkoopeilla ja yllättävillä siirtymillä. Kausikonsertin avausnumerona kuultavan Leonore-alkusoiton nro 2 Beethoven sävelsi Fidelio-oopperansa ensimmäiseen versioon vuonna 1805.
Antonín Dvořák muutti Yhdysvaltoihin 1892 ja kiinnostui amerikkalaisista perinnesävelmistä ̶ intiaanisävelmistä, negrospirituaaleista ja plantaasilauluista. Uuden mantereen virikkeet värittävät erityisesti hänen yhdeksättä sinfoniaansa (1893), jolle hän antoi lisänimen ”Uudesta maailmasta”. Esimerkiksi ensiosan kolmatta, huilun esittämää teemaa on verrattu negrospirituaaliin Swing low, sweet chariot, ja myös hitaan osan kuuluisassa englannintorvimelodiassa on samoja piirteitä. Teos sai menestyksekkään kantaesityksensä New Yorkissa joulukuussa 1893 ja on vakiinnuttanut asemansa hänen suosituimpana sinfonianaan.
To 17.12.2015 klo 14, Espoon kulttuurikeskus
ILTAPÄIVÄKONSERTTI
Tapiola Sinfonietta
Osmo Vänskä, kapellimestari
Jevgeni Sudbin, piano
Janne Koskinen, juontaja
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”, osat 2 ja 4
Pe 18.12.2015 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
UUDESTA MAAILMASTA
Tapiola Sinfonietta
Osmo Vänskä, kapellimestari
Jevgeni Sudbin, piano
Ludwig van Beethoven: Leonore-alkusoitto nro 2
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”