Lauluakatemian syyskauden 2018 ensimmäinen mestarikurssi järjestetään Roihuvuoren kirkossa Helsingissä viikonloppuna 26.-28.10.2018. Vaativan kurssin teemana on Wagner-laulu ja sen opettajina toimivat Lauluakatemian taiteellinen johtaja, oopperalaulaja Juha Uusitalo sekä Wagner-asiantuntija, emerituskorrepetiittori Pekka Asikainen.
Wagner-laulu on oma lajinsa oopperalaulussa ja se vaatii erityistä perehtymistä niin laulajilta kuin soittajiltakin. Wagnerin sävellyksiä voi pitää taideteoksina, jotka avautuvat esittäjilleen vain työstämisen kautta. Perinteinen italialainen oopperamusiikki on usein maan- ja ihmisläheistä, kun taas Wagnerin motiivit ovat filosofisia. Jos näitä taustoja ei tunne, musiikki voi jäädä laulajalle ulkokohtaiseksi.
– Lauluakatemia haluaa tarjota korkeatasoista laulunopetusta mahdollisimman laajapohjaisesti. Jos Wagner-lauluun ole perehtynyt, ei voi kutsua itseään laaja-alaiseksi oopperalaulajaksi – niin merkittävä erikoisasema Wagnerilla on, Juha Uusitalo sanoo.
Wagneria voi laulaa yhtä kauniisti kuin iskelmää
Kurssin aikana oppilaita ohjataan Wagner-laulun ilmaisulliseen ytimeen.
– Wagneria voi laulaa täsmälleen yhtä kauniisti kuin iskelmää. Musiikki johdattaa oikeanlaiseen tulkintaan, tässäkin. Ei ole mitään erityistä Wagner-tekniikkaa. Laulussa intensiteetti pikemminkin kuin volyymi on tärkeää. Intensiteetti eli se, kun on täysillä oman lauluilmaisun ja laulettavan tekstin takana, kantaa yli orkesterinkin. Se on vaativa päämäärä, mutta mahdollista saavuttaa heittäytymällä musiikin vietäväksi. Joissakin Wagner-rooleissa auttaa myös, jos on hyvä koomikko – myös pahiksen rooleissa. Ollakseen uskottavasti paha on osattava olla hauska. Kumpaankin vaaditaan oivallusta ja oveluutta. Silti kaikissa Wagnerin oopperoissa on ylimpänä rakkaus; viisastuminen musiikin avulla.
Wie aus der Ferne längst vergang’ner Zeiten, Act II, Nederlandse Opera 2010. Juha Uusitalo (Dutchman), Catherine Naglestad (Senta). Lähde: www.juhauusitalo.com.
Tutustu oopperalaulun saloihin passiivioppilaana
Wagner-kurssille ilmoittautuminen on jo käynnissä ja se päättyy 19.10.2018. Kurssi on suunnattu valmistuville tai jo valmistuneille tai pitkään harrastaneille oopperalaulajille. Siihen voi osallistua myös passiivioppilaana, joka kansainvälisesti on totuttu tapa opiskella laulua opintojen eri vaiheissa.
– Idea laulun tai soiton opiskelusta passiivioppilaana perustuu mm. siihen, että kuunnellessa oma keskittyminen on vapaampi assosioimaan ja jälkikäteen kokeilemaan kuultua opetusta ja neuvoja. Mieleen saattaa jäädä enemmän ja toisenlaisia havaintoja, kuin opetukseen aktiivisesti osallistuessa, kertoo toinen Siuntion Lauluakatemian perustajista muusikko, pianisti Pami Karvonen.
Sekä laulajaksi että passiivioppilaaksi voi ilmoittautua ja lisätietoja tiedustella osoitteessa kurssit(at)lauluakatemia.com.