Amfion pro musica classica

Kamarilaulaja Robert Holl saapuu Lauluakatemian kesäpäiville Siuntioon

Juha Uusitalo. Kuva © Heikki Tuuli

Juha Uusitalo. Kuva © Heikki Tuuli

Taiteellinen johtaja Juha Uusitalo tuulettaa käsityksiä klassisen ja oopperalaulun opetuksesta

Ooppera-aariat ja liedit kaikuvat Siuntion sydämessä kesäkuun alussa, kun Lauluakatemian vuotuinen kesäkurssi konsertteineen järjestetään neljättä kertaa 6.-10.6.2018 Scandic Siuntion kylpylässä. Kurssin pääopettajina toimivat kamarilaulaja Robert Holl, oopperalaulaja Cynthia Makris, oopperalaulaja, laulupedagogi Hannu Niemelä ja oopperalaulaja Juha Uusitalo. Uusitalo on Lauluakatemian taiteellinen johtaja ja hän haluaa tuulettaa käsityksiä klassisen ja oopperalaulun opetuksesta Suomessa. Uusitalolle teknistä harjoittelua tärkeämpää on musiikille antautuminen ja tässä hänen mukaansa piilee oopperalaulajan menestyksen salaisuus.

Uusitalon taiteellinen näkemys laulun opetuksessa nojaa musiikin rakastamiseen: muusikolle musiikki on ainoa auktoriteetti.

– Tähän ajatukseen olen joutunut nöyrtymään urallani uudestaan ja uudestaan: monesti äänenmuodostuksen tekniset ongelmat voidaan ratkaista rohkeudella heittäytyä musiikkiin. Vapaan äänen voi saavuttaa vain haluamalla musiikkia, Uusitalo sanoo.

Uusitalo uskoo myös, että laulaessa on aina ennen muuta kerrottava tarina, joka sekin vaatii laulajalta heittäytymistä ja läsnäoloa. Vain tällöin voidaan Uusitalon mukaan saavutta vaikuttava laulu.

–  Säveltäjä Giuseppe Verdin mukaan ylimpänä on aina sana. Toki kaiken takana on pitkäjänteinen harjoittelu, jotta vapaasti soiva, koskettava musiikki välittyisi esittäjästä. Aito läsnäolo, heittäytyminen, synnyttää karismaa, joka auttaa kerrottavan tarinan esittämisessä.

Lauluakatemian tavoitteena Uusitalon mukaan on yhdessä oppilaan kanssa löytää suuri rakkaus musiikkiin, joka avaa tien kohti taiteen vuorovaikutusta esiintyjän ja yleisön välillä.

Kantaesitys Erkki Melartinin alkuperäisestä käyrätorvikonsertosta

Kursseilla kuullaan yhteensä neljä konserttia. Bassobaritoni Robert Holl esiintyy Siuntion kirkossa lauantaina 9.6. klo 19.00 yhdessä pianisti Pami Karvosen kanssa. Konsertin ohjelmassa on Franz Schubertin ”Winterreise”. Torstaina 7.6. klo 19.00 Siuntion kirkossa kuullaan mm. kantaesitys Erkki Melartinin alkuperäisestä käyrätorvikvartetosta. Konsertissa esiintyvät Juha Uusitalon johdolla mm. käyrätorvistit Jouni Suuronen, Pasi Pihlaja, Tommi Hyytinen ja Timo Ronkainen. Kesäkurssi järjestää myös kaksi oppilaskonserttia: liedkonsertin perjantai-iltana 8. kesäkuuta klo 19.00  ja kurssin juhlavana päätöksenä oopperakonsertin sunnuntai-iltana 10. kesäkuuta klo 18.00. Oppilaskonsertit järjestetään Scandic Siuntion Lepopirtillä.

Kesäpäiville valitut kurssilaiset voivat kompensoida osan kurssimaksusta käymällä esiintymässä vanhustenhoitolaitoksessa tai vanhainkodissa ennen kurssia tai sen jälkeen Lauluakatemian kanssa asiasta sopien. Lauluakatemian vanhustyön hanke on osa sen yhteiskunnallista työtä, millä etsitään uusia merkityksellisiä paikkoja laulutaiteelle tämän päivän Suomessa. Samalla madalletaan opiskelijoiden kynnystä osallistua laadukkaille kursseille.

—-

Lauluakatemia – akustisen laulun ja klassisen laulumusiikin edistäjä
Lauluakatemia ylläpitää ja kehittää akustista lauluharrastusta sekä edistää laulumusiikkitoiminnan kehitystä valtakunnallisesti ja ympärivuotisesti Suomessa. Lauluakatemia järjestää kursseja,  koulutustilaisuuksia ja konsertteja sekä  tekee yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten klassisen laulun toimijoiden kanssa. Syyskuussa 2015 Lauluakatemia järjesti Sibeliuksen kaikkien yksinlaulujen konserttisarjan Sibelius 109 Ritarihuoneella Helsingissä.  Hallituksen puheenjohtaja on Kauko Ollila ja taiteellisena johtajana toimii oopperalaulaja Juha Uusitalo. Muut hallituksen jäsenet ovat Johanna Rusanen-KartanoPami KarvonenMinna Blom ja Nina Alivirta (vpj). Suomen Kulttuurirahasto myönsi Lauluakatemialle 10 000 euron apurahan helmikuussa 2018.

Vastaa

Post Navigation