Vuonna 2013 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittanut Hannu Lintu jatkaa tehtävässään vuoteen 2021 asti. 2018 alkavaan uuteen sopimukseen sisältyy kahden vuoden jatko-optio. ”Olen tyytyväinen siitä, että olemme kolmen ensimmäisen ylikapellimestarivuoteni aikana löytäneet yhteisen vision RSO:n tulevaisuudesta. Jatkosopimus on tässä tilanteessa mitä luonnollisin vaihtoehto”, iloitsee Lintu.
Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen näkee, että pitkäjänteinen yhteistyö Hannu Linnun kanssa on arvokasta orkesterin jatkuvan uudistumisen ja taiteellisen kehityksen kannalta. ”Hannu Lintu on RSO:n modernina keulakuvana noussut suurten suomalaisten kapellimestarien joukkoon. Hän vie orkesteria dynaamisesti eteenpäin ja on avannut ennakkoluulottomasti uusia mahdollisuuksia myös median hyödyntämiseen kaikkien suomalaisten iloksi.” Hannu Lintu kiittelee puolestaan Yleisradion johdon sitoutumista RSO:n toimintaan. ”Dialogi on ollut hyödyllistä ja sen tuloksena Ylen hallitukselle esitellään kevään aikana orkesterin uusi strategia. Syntymässä on visio, jossa RSO ja Yle sitoutuvat päättäväisesti johdonmukaisiin tulevaisuuden suunnitelmiin sekä erityisesti kansainvälisten menestystekijöiden terävöittämiseen.”
RSO tulee tähtäämään entistä enemmän tiiviiseen, avoimeen ja vaikuttavaan yleisösuhteeseen niin konserteissa, kiertueilla kuin Ylen kanavienkin kautta. ”RSO on kaikkien suomalaisten orkesteri, joka näkyy ja kuuluu, ja josta voi olla ylpeä. Toimitusjohtaja Kivisen aloitteesta orkesterille aletaan kerätä myös soitinpankkia uusia kumppanuusmalleja toteuttaen”, kertoo Lintu.
RSO on nauttinut viime vuosina kasvavasta suosiosta niin konserttikävijöiden määrän kuin menestyneiden levytysten ja kiertueidenkin suhteen. Viime vuonna täyttöaste Musiikkitalon konserteissa oli 97 % ja verkossa sekä television äärellä konsertteja seurasi 1,4 miljoonaa katsojaa. Radiolähetysten konserttikohtainen kuulijamäärä oli 100 000. Sibeliuksen Lemminkäisen levytys sekä Sibelius, Lintu ja RSO -televisiosarjan DVD huomioitiin arvostetussa Gramophone -julkaisussa. Molemmat palkittiin myös kotimaassa, Lemminkäinen Emmalla ja DVD-sarja KOURA-palkinnolla. Tammikuista Itävallan kiertuetta ylistettiin paikallisessa lehdistössä. ”Olen hyvin ylpeä orkesterista ja tulevat vuodet tulevat varmasti tarjoamaan hienoja musiikillisia hetkiä yleisöille kaikkialla Suomessa”, sanoo Hannu Lintu.
Kauden 2016–2017 konserteissa nostetaan esiin suomalaisen modernismin pioneerit
Tulevalla kaudella luodaan katse Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kautta tulevaisuuteen. ”Nyt kun tärkeä Sibelius-rajapyykki on ohitettu, haluamme valaista tarkemmin, mitä maamme musiikkielämässä tapahtui Ainolan hiljaisuuden alkaessa”, Hannu Lintu pohtii. Konserteissa nostetaan esiin suomalaisen modernismin pioneerit Väinö Raitio, Uuno Klami, Aarre Merikanto ja Ernst Pingoud. ”He olivat mukana luomassa modernia, jälki-sibeliaanista maailmaa”, Lintu kertoo.
Lang Lang, Karita Mattila Sieglindena ja Esa-Pekka Salosen Kevätuhri
Syyskauden alkajaisiksi kiinalainen pianisti Lang Lang soittaa RSO:n solistina Helsingin juhlaviikoilla. Karita Mattila, Simon O’Neill ja Mika Kares esittävät Wagnerin Valkyyria-oopperan 1. näytöksen 7.–8.9. Kauden muita isoja lauluteoksia ovat Haydnin Vuodenajat ja Mahlerin 3. sinfonia, jossa solistina laulaa mezzosopraano Michelle DeYoung. Esa-Pekka Salonen johtaa Stravinskyn teoksia sisältävän konsertin, jonka huipentaa Kevätuhri. Bruckner-tulkinnoistaan tunnetun Kent Naganon johdolla kuullaan 8. sinfonia. Kunniakapellimestarien Jukka-Pekka Sarasteen ja Sakari Oramon ohella kotimaisista kapellimestareista vierailevat mm. John Storgårds ja Osmo Vänskä, joka johtaa Sibeliuksen Myrskyn Shakespearen juhlavuotta kunnioittavassa konsertissa.
Hiljattain Permin valtionoopperan orkesterin kanssa Musiikkitalossa vieraillut kapellimestari Teodor Currentzis johtaa debyyttivierailullaan Mahleria. Uusia tuttavuuksia ovat myös kapellimestarit Gustavo Gimeno ja Nicholas Collon. Viulisti Leonidas Kavakos esittää Beethovenia ja Tšaikovski-kilpailuvoittaja Daniil Trifonov tulkitsee Ravelin pianokonserton. Martin Grubinger tarttuu Kalevi Ahon lyömäsoitinkonserttoon Sieidi. Kamarimusiikkia kuullaan Perjantaisarjan Myöhäisillan kamarimusiikkien lisäksi sunnuntaisin kerran kuukaudessa Harjoitussali PAAVOssa.
Kaksi kotimaista puhallinkonserttoa saa kantaesityksensä
Kauden viidestä Yleisradion tilaamasta kantaesityksestä ensimmäinen on Eero Hämeenniemen Winter calm and Summer storms mezzosopraanolle ja orkesterille. Puhallinkonserttoja kuullaan kaksi, pasuunakonsertto Jukka Tiensuulta ja fagottikonsertto Jaakko Kuusistolta. Musica nova Helsinki -festivaalilla RSO esittää Sauli Zinovjevin orkesteriteoksen sekä Southbank Centerin ja Musica novan tilaaman Tyondai Braxtonin TELEKINESIksen. 5.5. kantaesityksensä saa Sebastian Fagerlundin orkesteriteos. Suomen ensiesityksiä ovat Kaija Saariahon harppukonsertto sekä Magnus Lindbergin laulusarja Accused ja toinen viulukonsertto, jonka solistina esiintyy teoksen kantaesittänyt Frank Peter Zimmermann.
Levylle Sibeliusta, Tüüriä ja Prokofjevia
RSO:n, Hannu Linnun ja levy-yhtiö Ondinen menestyksekäs yhteistyö jatkuu edelleen tiiviinä. Tulevan kauden julkaisuja ovat Sibeliuksen laulut Anne-Sofie von Otterin kanssa sekä Erkki-Sven Tüürin klarinettikonserton ja klarinetti-viulukonserton taltiointi Christoffer Sundqvistin ja Pekka Kuusiston kanssa. Prokofjevin pianokonserttojen kokonaislevytys Olli Mustosen kanssa ilmestyy kahdessa osassa. BIS julkaisee Sebastian Fagerlundin kitarakonserton ja orkesteriteoksia sisältävän levyn.
Ylen kanavien kautta kaikki RSO:n kausisarjojen konsertit ovat nähtävissä ja kuultavissa suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso). Osa konserteista nähdään myös televisiossa Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa. Ylen Elävässä arkistossa voi tutustua RSO:n soivaan historiaan.