Sibelius-Akatemian maanantaisissa syksyn avajaisissa olivat puhujina rehtori Gustav Djupsjöbackan ja ylioppilaskunnan puheenjohtajan Jussi Rauvolan lisäksi kulttuuriministeri Stefan Wallin ja vastikään Musiikkitalon rakentamiseen merkittävän lahjoituksen tehneen Svenska kulturfondenin puheenjohtaja Wivan Nygård-Fagerudd.
Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jussi Rauvola herätti avajaisissa huomiota vahvalla ja kantaaottavalla puheellaan. Aikaisemmin muun muassa Amfionissa ansiokkaan artikkelin suomalaisen musiikkikoulutuksen tilasta kirjoittanut Rauvola hyökkäsi vahvoin sanankääntein nykyistä uusliberaalia talouskeskeistä yliopistopolitiikkaa vastaan. Hän totesi muun muassa, että ”yliopiston ovista tungetaan sisään kaikkia niitä savupiipputeollisuuden pölyttyneitä rakenteita ja vääriä oletuksia, joista dynaamisin osa elinkeinoelämääkin on jo pyrkimässä irti”.
Samoin hän herätteli kuulijoitaan suomalaisen taidekasvatuksen ja peruskoulujen lähes kokonaan alasajetun taideopetuksen hälyttävään tilaan. ”Tämä ongelma on osa Sibelius-Akatemian toimintaympäristöä”, Rauvola totesi ja jatkoi: ”Toisin kuin luulisi, Sibelius-Akatemia näyttää vieläkin suhtautuvan taidekasvatuksen alasajoon välttämättömänä pahana, ei muutostarpeena. ’Toimintaympäristö’ käsitetään epäpoliittisena ja annettuna todellisuutena, vaikka tosiasiassa se kaikki on vain politiikkaa – tällä hetkellä huonoa sellaista.”
Rauvola moitti työmarkkinajärjestöjä itseisarvoksi nousseen kansantaloudellisen status quon turvaamisesta lainaten Akavan puheenjohtajan Matti Viljasen lausahdusta ”Jos koulutuksesta ei valmistu työpaikkaan, koulutus on tarpeeton; murhe yksilölle ja yhteiskunnalle”. Sapiskaa saa myös sinänsä hyviä asioita sisältävä yliopistolakiuudistus. Rauvolan mukaan uuden yliopistolain alustuksessa ja perusteluissa yliopistojen toimintaa näytään suunnatun tieteellisen ja taiteellisen sivistyksen edistämisestä tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvattamiseen.
Rauvola peräänkuulutti taiteen itsearvoista asemaa yhteiskunnassa ja hämmästeli löytäneensä jopa Sibelius-Akatemian sisältä tuon aseman epäilijöitä: ”En olisi nimittäin ikinä voinut uskoa, että jonain päivänä joudun väittelemään Sibelius-Akatemiassa siitä, onko taiteella itseisarvoa. Niin kuitenkin kävi viime viikolla: kohtasin hyvin merkittävässä asemassa olevia sibeliusakatemialaisia, jotka suhtautuvat kriittisesti taiteen itseisarvon mainitsemiseen yliopiston strategiassa ja pitävät tutkintorakenteita ja rahoituksen hankkimista ensisijaisempana kuin taiteellista kehitystä sinänsä.”
Lue Sibelius-Akatemian tekemä kooste avajaisten puheista
Lue Jussi Rauvolan puhe Sibelius-Akatemian avajaisissa kokonaisuudessaan
Lue Jussi Rauvolan artikkeli ”Suomalainen musiikkikoulutus tuuliajolla” Amfionista
(muokattu 2.9.2008 klo 23.26)