Karl Collan, lauluja, Eilamaria Leskinen sopraano, Jouni Somero piano.
FCRCD-9765
Näinä aikoina päivitellään maailmalla corona-viruksen tuhoja etenkin vanhemmassa väestössä. Samanlaisia ja vielä tuhoisempia epidemioita on toki Suomessa koettu ennenkin. 12. syyskuuta 1871 kuoli Helsingissä riehuneeseen koleraan 1828 syntynyt tohtori Karl Collan, joka yliopistollisten ansioittensa lisäksi on jäänyt kotimaisen musiikin historiaannyhtenä aikansa merkittävimmistä nimistä. Koululaisten laulukirjoissa hänen säveltäjänimensä näkyy Savolaisten laulun taikka Vaasan marssin kohdalla mutta tosiasiassa Collan sävelsi monia kymmeniä yksin- ja kuorolauluja ja ne ovat kaikki hyviä. Serbian historiallisista kansanlauluista väitellyt Collan tunsi melodisen muistettavuuden lait.
Sopraano Eilamaria Leskisen uudelle levylle näitä lauluja on valittu 19 laulun ryhmä. Mukana ovat itseoikeutetusti kaikkien tuntemat Roineen rannalla ja Minun kultani kaunis on. Mieleenjääviä ja samalla ammattimaisesti rakennettuja ovat kaikki muutkin kokoelmaan valitut. Collan olisi varmasti musiikkia enemmän opiskeltuaan voinut laajentaa sävellystuotantoaan soitinmusiikin puolelle. Sellainen vain olisi vienyt enemmän aikaa eikä taannut elannon hankkimista.
Heleä-äänisen ja sympaattisen Leskisen sopraanolle Collanin laulut sopivat periaatteessa hyvin. Levy on ilmeisesti suunnattu puhtaasti suomenkieliselle yleisölle. Alkukielinä ovat Collanilla kuitenkin olleet myös ruotsi, saksa ja italia. Luulisi hänen osanneen sommitella melodiansa erityisen hyvin juuri valitsemilleen kielille. Leskisen sopraano soi parhaimmillaan yläalueella. Alempana ääni kuulostaa jotenkin rikkinäiseltä ja väsyneeltä. En tiedä ovatko vanhat korvani jo iän kuluttamia mutta sävelpuhtaudessa on jotain huomautettavaa.
Jouni Somerolla on kokemusta laulajien kanssa työskentelystä ja hänen flyygelinsä ääni soi miellyttävän selkeänä. Nimenomaan tässä tapauksessa on oikein, ettei säestys jää missään tapauksessa vokaalilinjan alle.
Summa summarum. Levy toiminee virikkeenä huipputaitajillemme tuotaessa esiin Suomen 1800-luvun musiikillisten metsästäjä-keräilijöitten tuotoksia.
— Petri Sariola