Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesän 2017 ohjelma kietoutuu kahden tämän vuoden merkittävän teeman ympärille. Syksyllä 2016 taiteellisena johtajana aloittanut Erkki Korhonen on suunnitellut ohjelman, jossa näkyvät tänä vuonna vietettävät Reformaatio 500 -merkkivuosi sekä Suomi 100 -juhlavuosi. Urkuyö ja Aaria -festivaali laajentaa ohjelmistoaan koko illan oopperaan sekä levittäytyy Espoon tuomiokirkon lisäksi Tapiolaan ja Leppävaaraan 1.6.–31.8.2017.
Kesän ja festivaalin aloittaa reformaation syntytarinan kertova Kari Tikan Luther-ooppera, joka toteutetaan yhteistyöproduktiona Espoon seurakuntien kanssa Tapiolan kirkossa. Ooppera kertoo uskonpuhdistuksen isästä Martti Lutherista, pienen ihmisen taistelusta hyvän ja pahan välissä ja reformaation etenemisestä. Oopperan kantaesitys oli Jussi Tapolan ohjaamana vuonna 2000 Temppeliaukion kirkossa Helsingissä, minkä jälkeen sitä esitettiin menestyksellä ympäri Suomea sekä Saksassa ja Yhdysvalloissa. Reformaation merkkivuoteen oivallisesti osuva ooppera tuodaan nyt Urkuyö ja Aarian tuottamana ja Espoon seurakuntien sekä muun muassa Omnian kanssa yhteistyönä toteutettuna yleisölle kuultavaksi ja koettavaksi.
Oopperan ohjaa Juulia Tapola ja sen rooleissa esiintyvät Lutherina Elja Puukko (baritoni), Lutherin vaimona Katharina von Borana Emriikka Salonen (sopraano), Saatanana Aki Alamikkotervo (tenori), munkkina Hannu Jurmu (tenori), Ave von Schönfeldina Alina Koivula (sopraano) ja Fredrik Viisaana Jussi Merikanto (basso). Teoksen johtaa Erkki Lasonpalo ja orkesterina soittaa Feste Burg Ensemble. Luther-kuoro on muodostettu innokkaista pääkaupunkiseudun kuorolaulajista, joista osa oli mukana jo ensimmäisillä oopperan esityskerroilla. Oopperasta on yhteensä kolme esitystä 1.6., 2.6. ja 8.6. klo 19.30 Tapiolan kirkossa.
Reformaation monet kasvot
Koko kesän pidettävät kesäiltojen konsertit tuovat Espoon tuomiokirkkoon taiteilijoita nuorista lahjakkaista taitureista maailmantähtiin. Festivaalin avaavan Luther-oopperan jälkeen saadaan nauttia 12 konsertista aina torstai-iltaisin 15.6.–31.8. tunnelmallisessa keskiaikaisessa kivikirkossa. Konserttien alkamisaikaa on aikaistettu tunnilla paremman saavutettavuuden vuoksi ja kaikki konsertit alkavat nyt klo 21.
Erkki Korhonen näkee tämän ajan hämmentävän muutoksen myllerryksessä taiteen ja erityisesti säveltaiteen merkittäväksi väyläksi peilata omia kokemuksia ja tunteita, tai vain saada lepohetken arkiseen aherrukseen. Näitä ajatuksia mielessä pitäen hän on suunnitellut Urkuyö ja Aarian ohjelmaa, jossa tänä vuonna tarkastellaan erityisesti reformaatiota ja suomalaisuutta eri näkökulmista.
Reformaation vaikutus kirkkomusiikkiin on aiheena erityisesti Pia Freundin ja Fibo Players -kokoonpanon (Pauliina Fred, traverso ja nokkahuilu; Louna Hosia, viola da gamba; Anna-Maaria Oramo, cembalo ja urut) konsertissa 15. kesäkuuta sekä Lumen Valon konsertissa 17. elokuuta. Saksalaisen perinteen lisäksi Pia Freund ja Fibo Players valottavat Englannin kirkkomusiikkia esittäen myös Libby Larsenin vuonna 2016 säveltämän Try me Good King -laulusarjan. Lumen Valo tuo puolestaan esille reformaation vaikutusta myös suomalaiseen liturgiseen musiikkiin sekä juhlii ohjelmassaan suomalaista rikasta musiikkiperintöä.
Johann Sebastian Bachin komea kantaatti Ein feste Burg ist unser Gott huipentaa Urkuyö ja Aarian kesän 2017 juhlinnan Reformaatio 500 -merkkivuoden hengessä. Suomalaista barokkiorkesteria ja Tapiolan Kamarikuoroa konsertissa johtaa kapellimestari Hannu Norjanen.
Tähtiä ja nuoria taitureita kesäillassa
Suomalaisuutta ja suomalaista musiikkia juhlitaan kesän aikana niin maailmantähtien kuin lahjakkaiden nuorten solistien konserteissa. Heinäkuun 20. päivän konsertissa saadaan nauttia karismaattisista ja virtuoosimaisista esityksistä Cynthia Makriksen (sopraano), Raimo Sirkiän (tenori), Kalevi Kiviniemen (urut) ja Erkki Korhosen (piano) esittäessä sävelmiä italialaisesta romantiikasta amerikkalaisiin ja suomalaisiin sävelmiin. Johannes Brahmsin G-duuri-sonaatti ja Regenlied sekä irlantilainen kansansävelmä The Last Rose of Summer luovat romanttisia kesäillan tunnelmaa Jaakko Kortekankaan (baritoni) ja nuorten taitureiden, Elias Nymanin (viulu) ja unkarilaisen András Szabón konsertissa 6. heinäkuuta. Espoolaisia nuoria ja menestyneitä taitureita puolestaan kuullaan 13. heinäkuuta Trio Roozemanin eli sisarusten Jonathan Roozemanin (sello), Jan-Paul Roozemanin (piano) ja Rebecca Roozemanin (viulu) sekä serkkunsa Aurora Marthensin (sopraano) esittäessä musiikkia J.S. Bachilta, G.F. Händeliltä ja Jean Sibeliukselta.
Tuoreet ensi kesän Savonlinnan Oopperajuhlilla pidettävän Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aariassa ensimmäisessä palkintokonsertissaan 27. heinäkuuta. Konsertin yhteistyökumppaneina ovat Timo Mustakallio -säätiö ja Savonlinnan Oopperajuhlat.
Yhteistyössä Päivi ja Paavo Lipposen rahaston kanssa järjestettävässä konsertissa 10. elokuuta puolestaan esiintyvät vuonna 2016 Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittanut Kristian Lindroos (baritoni) ja saman kilpailun finaalissa laulanut Johanna Isokoski (sopraano) pianistinaan Erkki Korhonen.
Kansallisoopperan orkesteri solisteinaan Mari Palo (sopraano) ja Aarne Pelkonen (baritoni) tulkitsevat Maurice Ravelin, Joseph Cantelouben ja Jean Sibeliuksen värikylläistä musiikkia Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa yhteistyössä järjestettävässä konsertissa 3. elokuuta.
Sävelmuistoja suomalaisten sielunmaisemista
Suomalaisten sävelmuistoihin sukelletaan erityisesti kesän kahdessa konsertissa. Lapsuudesta tuttujen virsien ja hengellisten laulujen myötä matkalle muistoihin vievät Päivi Pylvänäinen (sopraano) ja Laura Kivikoski (piano ja urut) 29. kesäkuuta.
Jaakko Ryhänen (basso) ja Seppo Hovi (piano) saavat muistot heräämään esittämällä lauluja sadan vuoden ajalta kevyen klassisesti Merikannosta Mårtensoniin ja negro spirituaaleihin. Konsertti kuullaan 24. elokuuta ja siihen liittyy aiheeltaan edellisenä iltana 23. elokuuta pidettävä yleisöseminaari Leppävaaran Sellosalissa. Yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa järjestettävässä seminaarissa Helsingin yliopiston psykologian dosentti Teppo Särkämö puhuu muistista ja musiikin merkityksestä muistille. Aiheesta ovat seminaarissa keskustelemassa psykologi Pirkko Lahti ja pianisti Seppo Hovi ja keskustelun isäntänä toimii Erkki Korhonen.
Oheisohjelmassa johdatusta oopperaan, konsertteihin ja urkuihin
Festivaali tarjoaa yleisölle ilmaista oheisohjelmaa, joissa pääsee tutustumaan ohjelmiin asiantuntijoiden seurassa. Luther-oopperaan johdattelee Original Sokos Hotel Tapiola Gardenissa pidettävä tilaisuus aina ennen oopperaesitystä, jossa Luther-oopperan synnystä, Lutherin henkilö- ja ajankuvasta sekä reformaation vaikutuksesta suomalaisuuden kehittymiseen keskustelevat muun muassa säveltäjä Kari Tikka ja taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. Tilaisuuden yhteydessä voi myös nauttia Grill it! -ravintolan buffet-illallista.
Konsertteihin johdattelevat illan taiteilijat yhdessä Erkki Korhosen kanssa keskustellen Espoon tuomiokirkon pihapiirissä sijaitsevassa Pitäjäntuvassa aina tuntia ennen konserttia. Kahden konsertin yhteydessä 6.7. ja 20.7. voi tutustua Espoon tuomiokirkon 2012 käyttöönotettuihin urkuihin Espoon tuomiokirkkoseurakunnan A-kanttorin Petri Koivusalon johdolla.
Urkuyö ja Aaria 1.6.–31.8.2017
Luther-ooppera 1.6., 2.6. ja 8.6. klo 19.30 Tapiolan kirkossa
Konsertit 15.6.–31.8. torstaisin klo 21.00 Espoon tuomiokirkossa
Ohjelma: http://urkuyofestival.fi