Amfion pro musica classica

Monthly Archives: syyskuu 2018

You are browsing the site archives by month.

Tähtipianisti Janne Mertanen esiintyy Hanasaaren Pohjolan yöt -kulttuurifestivaalilla

Janne Mertanen. Kuva © Rami Saarikorpi.

Janne Mertanen. Kuva © Rami Saarikorpi.

Pohjolan yöt on kulttuurifestivaali, joka järjestetään Espoon Hanasaaressa 5.-6.10.2018. Festivaali tarjoaa kiinnostavan sekoituksen ohjelmaa runoudesta musiikkiin ja keskustelutilaisuuksista luentoihin.

Tämän vuoden taiteilijoista mainittakoon näyttelijä Marika Lagercrantz sekä pianisti Janne Mertanen.

Mertanen on tullut tunnetuksi etenkin Chopinin runollisten pianoteosten tulkitsijana ja hän on esiintynyt ympäri maailmaa. Vuonna 2015 Mertaselta julkaistiin Sibeliuksen kootut pianoteokset CD:llä (Sibelius Piano Works) – suuri, loistoarvostelut saanut projekti. Muun muassa BBC Music Magazine antoi Mertasen tulkinnoille viisi tähteä. ”Chopin on kuulunut ohjelmistooni alusta alkaen, Sibeliusta olen esittänyt laajalti vasta viime vuosina”, Janne Mertanen kertoo.

Mertanen astuu Hanasaaren suurelle lavalle 5.10.2018 klo 21: ”Esiinnyn ensimmäistä kertaa Hanasaaressa, ja odotan sitä innolla. Ohjelmassa on muun muassa Chopinin nokturnoja sekä Sibeliuksen teoksia”, Mertanen sanoo.

Mertasen sekä Lagercrantzin lisäksi festivaali tarjoaa runsaasti erilaista ohjelmaa. Kirjailijat Antti Tuuri ja Juha Itkonen keskustelevat Islannista, saagoista ja kirjoittamisesta. Ahvenanmaalainen julkkiskokki Michael ”Micke” Björklund kertoo ruoanlaitosta ja seikkailija Pata Degerman vie yleisön virtuaaliselle sukellusmatkalle jäätikön alle.

”Ohjelma on varsin monipuolinen ja tarjolla on yhteensä 60 eri ohjelmakohtaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi kahden päivän aikana”, Hanasaaren projektipäällikkö Henrik Huldén kertoo.

Pohjolan yöt -festivaalin yhteydessä järjestetään myös lasten kirjaseikkailu lauantaina 6.10. kello 11-14. Kirjaseikkailu on täysin ilmainen, kun taas muuhun festivaaliohjelmaan voi ostaa pääsylipun.

www.hanaholmen.fi

Anna Larsson laulaa RSO:n solistina Mahlerin 3. sinfoniassa

Anna Larsson. Kuva © Anna Thorbjörnsson, 2017

Anna Larsson. Kuva © Anna Thorbjörnsson, 2017

RSO:n Mahler x 10 -sarja jatkuu 3.-4.10. jolloin orkesteri esittää Mahlerin 3. sinfonian Jukka-Pekka Sarasteen johdolla. Teoksen solistina laulaa ruotsalainen mezzosopraano Anna Larsson, joka on noussut rikkaan ja kaunissointisen äänensä ja syvästi elettyjen tulkintojensa ansiosta yhdeksi aikamme arvostetuimmista Mahlerin ja Wagnerin mezzosopraano- ja alttotehtävien esittäjäksi. Lue lisää

Konsertti 3.10. Ylen kanavilla:
Yle Radio 1 & Yle Areena (suora)
Yle Teema 28.10. & Yle TV1 3.11.


Brittisäveltäjä Thomas Adès johtaa omaa musiikkiaan 26.10.

Thomas Ades. Kuva © Brian Voce.

Thomas Ades. Kuva © Brian Voce.

Säveltäjänä, pianistina ja kapellimestarina tunnettu Thomas Adès johtaa RSO:a 26.10. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Kurtágia, Sibeliusta ja Adèsin oma teos Totentanz. Solisteina Totentanzissa laulavat myös teoksen kantaesittäneet mezzosopraano Christianne Stotijn ja baritoni Mark Stone. Adésia kuullaan myös myöhäisillan kamarimusiikissa, jossa RSO:n muusikot esittävät käyrätorvelle, oboelle ja cembalolle sävelletyn sonaatin Sonata da cacciaLue lisää

Yle Radio 1 & Yle Areena (suora)
Yle Teema 11.11. ja 18.11.
Yle TV1 17.11. ja 24.11.

Turku PO – Julian Rachlinin johdolla Dvořákia ja Tšaikovskia

Julian Rachlin. Kuva © Julia Wesely.

Julian Rachlin. Kuva © Julia Wesely.

Turun filharmonisen orkesterin päävierailija Julian Rachlin on kapellimestarina Turun Konserttitalossa torstaina ja perjantaina 27.–28.9.  Konserteissa kuullaan Mihail Glinkaa, Antonín Dvořákia ja Pjotr Tšaikovskia. Konserttien solistina kuullaan sellisti Jian Wangia. Perjantain 28.9. konsertti lähetetään lisäksi suorana osoitteessa tfo.fi/live.

Konsertit avaa Mihail Glinkan alkusoitto oopperasta Ruslan ja Ljudmila. Alkusoitto on yksi koko oopperamusiikin säihkyvimmistä teoksen avauksista. Antonín Dvořákin sellokonserttoa sanotaan parhaaksi romanttiseksi sellokonsertoksi ja se on yksi ylivoimaisesti eniten esitetyistä selloteoksista. Konsertto on tekstuuriltaan rikas ja melodialtaan vahva. Teoksen mieleenpainuvat soolo-osuudet tulkitsee kiinalaissellisti Jian Wang. Pjotr Tšaikovski kuvaa 4. sinfoniassaan kohtaloa, joka estää onnen. Säveltäjä piti sinfoniaa yhtenä onnistuneimmista teoksistaan.

Julian Rachlin on yksi aikamme arvostetuimmista ja kiinnostavimmista kapellimestari-viulisteista. Hän on vakiinnuttanut läheiset suhteet moniin arvovaltaisimpiin säveltäjiin ja orkestereihin ja toimii päävierailijana Royal Northern Sinfoniassa ja Turun filharmonisessa orkesterissa.

Jian Wangin tämänhetkisiin kohokohtiin kuuluvat muun muassa konsertit New Yorkin ja Hong Kongin filharmonikoiden sekä Toronton ja Singaporen sinfoniaorkestereiden kanssa. Wang on esiintynyt useilla festivaaleilla ympäri maailmaa ja levyttänyt Deutsche Grammophonille useaan otteeseen.


Spiegel im Spiegel avaa syksyn kamarimusiikkisarjan

Syksyn kamarimusiikkisarja alkaa konsertilla, jossa kuullaan baltialaisten nykysäveltäjien vaikuttavia teoksia. Nykyisin Turussa asuva virolainen Urmas Sisask ammentaa musiikilleen inspiraatiota tähtitieteestä. Niin ikään virolaisen Arvo Pärtin Spiegel im Spiegel, ”peili peilissä”, on säveltäjän itse kehittämän tintinnabuli-tyylin mukainen meditatiivisen kaunis teos, jossa kaksi minimalistista melodista linjaa säestävät toisiaan. Latvialaisen PēterisVasksin 4. jousikvartetto on tunnerikas päätös konsertille.

”Konsertti on musiikillisesti vaikuttava elämys, ja Viron sekä Latvian 100-vuotisjuhlinta ansaitsee konsertin”, kertoo konsertin ohjelmiston suunnittelija, viulisti Juha-Pekka Vikman. Konsertissa esiintyvät Vikmanin lisäksi Satu Ala, oboe, Susanna Suorttanen, viulu, Sauli Kulmala, alttoviulu, Katja Kolehmainen, sello ja Anna Kulmala, piano.

Helsinginkadun Filharmonikoiden konserteissa soi amerikkalainen elokuva- ja näyttämömusiikki

Helsinginkadun Filharmonikkojen konserteissa kuullaan George Gershwinin Rhapsody in Blue sekä kolme kappaletta John Williamsin elokuvasta Schindlerin lista. Ohjelmaan kuuluu myös sikermä Leonard Bernsteinin musikaalista West Side Story sekä musiikkia säveltäjiltä Aaron Copland ja Samuel Barber.

Konserttien solisteina ovat Rhapsody in Bluessa pianotaiteilija Adam Herd ja Schindlerin lista -elokuvan sävelmiä tulkitseva viulutaiteilija Eeva Oksala. Konsertit johtaa kapellimestari Veli-Antti Koivuranta.

Ke 26.9. klo 19, Opistotalon juhlasali, Helsinginkatu 26, Helsinki
La 29.9. klo 16, Helsingin yliopiston juhlasali, Unioninkatu 34, Helsinki

Helsinginkadun Filharmonikot on Helsingin työväenopiston sinfoniaorkesteri, jossa soittaa viikoittain noin 65 orkesterimusiikin harrastajaa. Orkesteri esiintyy neljällä konserttiohjelmalla vuosittain ja on mukana erilaisissa tapahtumissa.

Vuosisatojen vaihtelua Solistiyhdistyksen syksyn 2018 konserttisarjassa

Suomen Solistiyhdistyksen syksyn konserttisarjassa loka-marraskuussa kuullaan seitsemän konserttia, joiden ohjelma keskittyy renessanssi- ja barokkimusiikin lisäksi 1900–2000 -lukujen musiikkiin. Konsertit järjestetään Temppeliaukion kirkossa sekä Hietsun paviljongissa ja niihin on vapaa pääsy.

Konserttisarjan avaa perjantaina 5.10. sopraano Anneliina Koskisen ja cembalisti Assi Karttusen konsertti ”La Storia della Musica”, joka on kokoelma italialaisia 1600-luvun laulu- ja kosketinsoitinsävellyksiä. Mm. Girolamo Frescobaldin ja Michelangelo Rossin teokset vievät kuulijan kromaattisista sävelkuluista koostuvaan renessanssi- ja barokkimusiikin maailmaan.

Sarja jatkuu perjantaina 26.10. cembalistien Elina Mustonen ja Ilpo Laspas konsertilla ”Kaksin käsin”, jossa kuullaan barokkimusiikkia kahdella cembalolla soitettuna. Konsertin keskiössä ovat J. S. Bachin sekä hänen poikansa W. Fr. Bachin teokset.

Sarjan kolmas konsertti ”Music with a Message” pidetään tiistaina 30.10. Hietsun Paviljongissa. Esiintyjinä ovat Sebastian Silen, viulu; Pinja Laine ja Tomas Nuñez-Garcés, sello ja Martin Malmgren, piano. Konsertin ohjelma kohdistaa huomion erilaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin globalisaatiosta ja ilmastonmuutoksesta tasa-arvoon ja naisen kehollisuuteen. Konsertissa kuullaan mm. Stephanie Ann Boydin Nostorbis sooloviululle (Suomen ensiesitys) sekä kaksi kantaesitystä: Alfred Vorsterin Lost in Translation – by Ignorance sooloviululle ja ääninauhalle sekä Sebastian Silenin Change.

Nokkahuilisti Eero Saunamäki ja harmonikansoittaja Veli Kujala nostavat perjantain 2.11. ”Portinvartijat” -konsertissa esiin teoksia tälle harvinaiselle soitinyhdistelmälle. Konsertissa kuullaan niin J. S. Bachin ja Antonio Vivaldin barokkimusiikkia kuin 2000-luvun teoksia, mm. Sebastian Fagerlundin Recordanza sekä Jukka Tiensuun Ball up.

Mirka Viitala. Kuva © Tuomo Eerikäinen, 2017

Mirka Viitala. Kuva © Tuomo Eerikäinen, 2017

Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Mirka Viitalan konsertissa ”The American Dream” lauantaina 10.11. kuullaan Charles Ivesin ja Sergei Prokofjevin sonaatit viululle ja pianolle sekä John Adamsin Road Movies.

”Juhla ruton aikana – musiikkia keskitysleiriltä” perjantaina 16.11. esittelee kaksi erittäin vahvaa teosta: Viktor Ullmannin melodraaman Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke sekä Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvarteton. Konsertissa esiintyvät Kirill Kozlovski, piano; Harri Mäki, klarinetti; Laura Vikman, viulu; Tomas Nuñez-Garcés, sello sekä Ilari Nummi, lausunta.

Konserttisarjan päättää perjantaina 23.11. viulisti Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin sekä Battalia-yhtyeen (Annamari Pölhö, cembalo, urut; Mika Suihkonen, violone; Eero Palviainen, teorbi, kitara)”Luostarin aarteita”. Konsertti sisältää barokin ajan sonaatteja viululle ja continuolle Wienin Minoritenkonvent-luostarista löytyneestä teoskokoelmasta. Anonyymien säveltäjien sonaattien lisäksi kuullaan teoksia Jan Ignác Frantisek Vojtalta sekä 1600-luvun viuluvirtuoosi Heinrich Ignaz Franz von Biberiltä.

Tarkemmat esittelyt: www.solistiyhdistys.fi.