Keskikesä. Porvoon Taidehallin erinomaisen salin terassikatsomo täyttyy kuulijoista. Salin seinillä vallitsee sininen, valkoinen ja karhea tiilenpunainen, illan musiikissa monia merkillisiä tukahdutettuja tai verhottuja tunteita. Read More →
Arvio: Grigori Sokolov, rekisteröity tavaramerkki
Grigori Sokolov on pianisti, jolta yleensä tietää mitä odottaa. Hän on rituaali, joka tapahtuu kerran vuodessa siellä, missä hän on valinnut esiintyä kerran vuodessa. Hänen olemuksensa ei päästä lähelle. Hän ei astele lavalle, hän lipuu kuin Muumi-animaation Mörkö. Hänen kampauksensa ammentaa Hulk Hoganin tyylistä, mutta otteensa pianosta on armollisempi kuin Hulkin ote vastustajistaan. Hänen katseestaan voisi vaikka sytyttää tupakan. Yksikin spontaani ele Sokolovilta tuntuisi palana kurkussa ja ihmetyksenä aivoissa. Read More →
Arvio: Amerikan raikkautta Kallio-Kuninkalassa
Tuskin mikään on tärkeämpää kuin musiikkielämämme kansainvälisyys. Osuvan vertauksen mukaan voikukat puskevat asfaltinkin raoista, mutta kukoistavia ruusuja puutarhaansa haluava joutuu panostamaan rahaa ja vaivaa. Suomen kesän ihastuttavassa festivaalirunsaudessa keskittyminen meikäläisittäin entuudestaan tuntemattomiin uuden maailman säveltäjiin tekikin Kallio-Kuninkalan Kamarimusiikista pakollisen pysähdyspaikan. Ohjelman oli suunnitellut häpeilemättömän omannäköisekseen festivaalin tämän vuoden teemasäveltäjä, kanadalaissuomalainen Matthew Whittall (s. 1975). Esityksistä vastasi nykymusiikkiensemblejemme hienostuneimpiin valioyksilöihin lukeutuva Zagros ystävineen. Read More →
Sibelius-Akatemiaan neljä uutta professoria
Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan on nimitetty neljä uutta professoria. Pianomusiikin professoriksi on valittu Tuija Hakkila, laulutaiteen professoriksi Petteri Salomaa, kuoronjohdon professoriksi Nils Schweckendiek ja kamarimusiikin professoriksi Marko Ylönen. Professuurit täytetään 1.8.2014 alkaen.
Tuija Hakkila (s. 1959) on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi 2005 ja työskennellyt Sibelius-Akatemian pianonsoiton lehtorina vuodesta 1987. Hakkila on esiintynyt solistina, kamarimuusikkona ja lied-pianistina eri puolilla maailmaa. Sibelius-Akatemiassa Hakkila on kehittänyt koulutusta poikkeuksellisen aloitteellisesti. Hän on käynnistänyt muun muassa Sibelius-Akatemian nykymusiikin projekti NYKY Ensemblen toimintaa sekä luonut ja vahvistanut yliopiston fortepianokulttuuria. Hakkila nimitettiin viisivuotiskaudeksi 1.8.2014–31.7.2019.
Petteri Salomaa (s. 1961) on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi 2003. Hän on työskennellyt Sibelius-Akatemiassa erilaisissa opetustehtävissä vuodesta 1999, laulumusiikin professorina 2003–2008 sekä elokuusta 2013 laulun aineryhmän johtajana. Aktiivisena oopperalaulajana Salomaa on toiminut vuodesta 1983. Hän on muun muassa voittanut Lappeenrannan laulukilpailut 1981, esiintynyt kansainvälisillä oopperanäyttämöillä ja konserttilavoilla ja toiminut Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun vierailevana lauluprofessorina vuodesta 2008. Salomaa nimitettiin viiden vuoden määräajaksi 1.8.2014 alkaen.
Nils Schweckendiek (s. 1978) on opiskellut musiikkia Cambridgen yliopistossa ja Staatliche Hochschule für Musik Freiburg im Breisgaussa. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2005. Schweckendiek on vastannut Helsingin kamarikuoron taiteellisesta toiminnasta vuodesta 2007. Ulmin oopperan kapellimestarina hän toimi 2009–2013. Hän on esiintynyt vierailevana kapellimestarina useissa eri oopperoissa, orkestereissa ja ammattikuoroissa. Schweckendiek valittiin viisivuotiskaudeksi 1.8.2014–31.7.2019.
Marko Ylönen (s. 1966) on toiminut Sibelius-Akatemiassa erilaisissa opetustehtävissä yhteensä noin 15 vuotta. Sibelius-Akatemian kamarimusiikin professorina hän on työskennellyt vuodesta 2009. Ylönen on opetustoimensa ohella aktiivinen taiteilija, joka on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa. Hän on myös kansainvälisesti kysytty pedagogi. Sibelius-Akatemiassa Ylönen on muun muassa terävöittänyt vuotuisen kamarimusiikkiviikon profiilia sekä kehittänyt kamarimusiikin opetuskäytäntöjä. Kamarimusiikin professuuri täytettiin kutsumenettelyllä 1.8.2014 alkaen toistaiseksi.
Uudet professorit nimitti Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg. Pianomusiikin professoriksi, laulutaiteen professoriksi ja kuoronjohdon professoriksi hakeneet arvioitiin julkisissa soveltuvuusnäytteissä toukokuussa.